Za kredite Bobar banke teške 20 miliona nude sedam miliona KM

Bez autora
Dec 17 2015

Ponude za kupovinu potraživanja propale bijeljinske Bobar banke teških 20 miliona maraka dostavila su tri preduzeća, koja su za kredite spremna da plate 7,17 miliona KM. Bobar banka nedavno je ponudila na prodaju kompletna potraživanja, koja iznose 239 miliona KM.Za njih je u prvi mah bilo zainteresovano pet banaka i četiri preduzeća. Nakon pregleda dokumentacije konkretne ponude sa iznosom koji su spremni da plate dostavila su, međutim, samo tri preduzeća i to za manje od desetinu potraživanja.

Za kredite Bobar banke teške 20 miliona nude sedam miliona KMPonude za kupovinu potraživanja propale bijeljinske Bobar banke teških 20 miliona maraka dostavila su tri preduzeća, koja su za kredite spremna da plate 7,17 miliona KM.

Bobar banka nedavno je ponudila na prodaju kompletna potraživanja, koja iznose 239 miliona KM. Za njih je u prvi mah bilo zainteresovano pet banaka i četiri preduzeća. Nakon pregleda dokumentacije konkretne ponude sa iznosom koji su spremni da plate dostavila su, međutim, samo tri preduzeća i to za manje od desetinu potraživanja.

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović istakao je da su tri preduzeća ponudila da plate svega 35 odsto vrijednosti kredita i da su očekivali da taj iznos bude veći.

- Nisam optimista jer smo očekivali da to, ipak, budu veći iznosi - rekao je Maksimović. On je istakao da će komisija vrednovati pristigle ponude i dati prijedlog koji će dostaviti Agenciji za bankarstvo RS, koja će donijeti konačnu odluku o tome da li će ponude biti prihvaćene.

- Moramo ocijeniti koliko bismo za te kredite mogli da naplatimo u eventualnom sudskom postupku ili u redovnom postupku. Ako ocijenimo da tako možemo više naplatiti nego što je ponuđeno, onda ih nećemo prodati - naglasio je Maksimović i dodao da komisija ima rok do 31. decembra da dostavi prijedlog, ali da će to vjerovatno biti urađeno i prije, s obzirom na to da je duži rok definisan jer su očekivali više ponuda. Zanimljivo je da nijedna od četiri banke koje su pregledale dokumentaciju nije iskazala interes za kupovinu kredita Bobar banke.

- Nisam ni očekivao neke značajne efekte jer banka ima dosta loših kredita, ali mislim da će ih u budućnosti, ipak, biti jer su neke banke koje su pogledale dokumentaciju kontaktirale naše klijente koji imaju dobre kredite i ponudile im da ih refinansiraju po nižim kamatama - naglasio je Maksimović.

Agencija za bankarstvo RS blokirala je krajem prošle godine sve račune najvećih dužnika Bobar banke koji su tada dugovali 39,4 miliona KM. Agencija je krajem novembra 2014. uvela prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik